söndag 3 januari 2010

Igång med hästkörning igen!

Efter en intensiv söndag och med hundrastning, stallsysslor och annat kvar att göra i dag närmar sig stegräknaren nu 20 000 steg - detta är helt klart mitt rekord hittills som tvåbarnsmamma och ett resultat av att vi i dag fick fantastisk hjälp av vår gode vän Gunnar från Rude att komma igång med att köra båda hästarna efter en längre tids vila. Det känns helt underbart roligt och inspirationen kan inte vara bättre inför fortsättningen. STORT tack än en gång Gunnar!!!


Udda körs för första gången på nästan ett år:
http://www.youtube.com/watch?v=5tcgkDqQGWo


Det är ingen konst att få en häst att gå, men det en körhäst verkligen måste kunna är att stå stilla: http://www.youtube.com/watch?v=Oxzk8a-8ghE

10 kommentarer:

Linda Färnevik sa...

Sådär lugn har jag aldrig sett Udda, så härligt! Hoppas du får möjlighet att fortsätta köra nu då!

guba sa...

Gillade verkligen Udda hästen, bra grundutbildning, bra draglag och helt cool i halterna utan antydan att flytta en hov under flera minuter långa halter.
Lyhörd och väldigt lättstyrd, nästan på "tanke" basis utan tömtag.
Mycket trevlig bekantskap!!

Linda Färnevik sa...

På Gunnars beskrivning låter det som om Udda blivit vuxen. =) När jag träffade henne sist (1 år sedan eller ngt?) så var hon ganska tvärtom mot Gunnars beskrivning! Härligt att hon blivit en så bra häst!

Skumme sa...

Nja, Udda har nog alltid varit en bra häst för den som kan lite mer, de flesta rutinerade kuskar har gillat att köra henne då hon då verkligen får tillfälle att visa vad hon kan. Men hon är fortfarande ingen nybörjarhäst även om hon har mognat en hel del under året, tiden som turridningshäst verkar ha gjort henne gott!

Skumme sa...

Och guba: jag visste väl att du skulle gilla henne, hon verkade trivas förträffligt med dig också! :-)

Linda Färnevik sa...

Ngn dålig häst har hon inte varit, menar inte så. Men omdömmet att hon har väldigt lätt att stå still i halterna och var väldigt känslig för bettet/tömhjälperna har jag som sagt snarare hört motsatsen till innan...

Det kommer nog bli jättebra med Udda när ni får komma igång och jobba!

guba sa...

Känslig i munnen var hon verkligen, lättstyrd.
Vad jag försod så hade hon alltid körts på postkandar vilket skulle vara kul att höra anledningen till, ett jättebra bett när inget annat hjälper och man inte orkar med hästen, själv har jag aldrig haft någon häst som inte fungerat bra på tränsbett av olika antal delningar och raka bett.
Det självklara för mig var givetvis att prova Udda med ett snällt bett först vilket visade sig fungera så bra som det kunde.

Skumme sa...

Jag vet faktiskt inte anledningen till att hon skulle köras på postkandar, men det var rekommendationen jag fick med mig när jag hämtade hem henne från inkörningen och eftersom hon verkar ha trivts med det har vi fortsatt.

Nu blev det en lite konstig diskussion här tycker jag, det har aldrig varit några problem att köra Udda när vi väl varit igång och både harvat och dragit stock och kört vagn. Men hon är en häst som behöver vara igång kontinuerligt och då hon haft sina testperioder efter uppehåll hade det nog inte spelat någon roll vilket bett hon haft i munnen. Jag är hursomhelst glad att jag vågade prova att köra henne på vanligt tränsbett vilket vi nu fortsatt med, onödigt att använda ett skarpare bett än nödvändigt!

Anonym sa...

Jag fick ju äran att följa med Camilla och Udda sommaren 2008 på första turen med flakvagnen och prova att köra Udda å redan då tyckte jag att hon var allt det där som Guba skrev ! En kanon häst!!! Kram/ Pernilla

Skumme sa...

Tack Pernilla för fina ord! Kram