tisdag 3 maj 2011

Potatissättning och odling på "drill"

Under vintern har vi haft en hel del funderingar och diskussioner på hur vi bäst skulle kunna lägga upp odlingsverksamheten i år. Efter att ha övervägt lite olika varianter föll valet på att fortsätta frilandsodlingen på samma lilla "åkerplätt" vi odlat i de senaste 3 åren, då vi ändå lagt en del jobb på att få bort ogräs och få till jorden bra.


Efter några vändor med harvning med först traktor och sedan häst drog vi med traktorn upp fåror för potatis och lök på längden i landet, på samma sätt som tidigare i år. Men till skillnad från förut då jag för hand gjort övriga rader åt andra hållet infann sig då idén att varför inte dra upp övriga rader på samma sätt men i stället så på åsarna som blir? Detta går tydligen under benämningen "drillodling" och skulle troligen varit en fördel i fjol när vi hade väldigt blött i landet. Sagt och gjort, och så otroligt mycket smidigare och snabbare det gick! Nu var vår körhäst Uri på inridning och inte hemma för tillfället men annars kan ju även detta moment göras med hästkraft. Återstod bara att så och kratta igen i raderna.


Med start söndagen den 1 maj började vi sätta och så och nu har det så smått börjat titta upp i raderna. Tyvärr har även ogräset gjort detsamma, men så fort vår fyrbenta arbetskamrat är tillbaka är tanken att med hjälp av henne och en hacka kunna sköta rensningen i alla fall mellan raderna (avståndet är 70 cm, hoppas det ska räcka). I raderna mellan plantorna är planen att försöka täcka med gräsklipp men det får vänta lite till. Avvaktar också med sådd av en del baljväxter och utplantering av förodlade plantor...


Än så länge finns det skäl att vara hoppfull inför detta odlingsår, det ska bli spännande att se hur det fungerar med metoden att odla "på drill", vi fick dessutom ner de viktigaste sakerna i god tid och därefter har vädret varit ganska omväxlat och bra, att det inte gror alltför snabbt är bara bra med tanke på frostrisken!


Inga kommentarer: