söndag 11 juli 2010

Jordgubbsplock

Ja, en sommar utan jordgubbar är väl knappast någon riktig sommar??? Även om vi planterade ett gäng plantor härhemma i fjol så är skörden än så länge ganska blygsam. Och några burkar med jordgubbssylt måste man nästan bara ha, även om större delen av syltkoket tack och lov kan göras med egna, obesprutade vinbär från trädgården.
I år gick turen till familjen Svenssons jordgubbsodling på gården Boestorp utanför Vedum. Lilla S. kunde tack och lov stanna hemma och sova förmiddag samtidigt som pappa kunde greja med diverse byggprojekt, medan H. och jag skyndade oss iväg innan det utannonserade åskvädret. Lite oroligt var det när det visade sig att affären i Vedum hade slut på hinkar, men vi åkte vidare på vinst och förlust och turligt nog fanns det fina praktiska blå hinkar att köpa på plats :-).

Några större mängder blev det inte men tillräckligt för ett riktigt frosseri på hemmaplan sedan och därefter gjordes såväl några burkar med vanlig sockrad sylt som rårörda osockrade bär att frysas in till diverse ändamål.

Prövade också att koka in osockrad jordgubbspuré i några mindre glasburkar från http://www.flaskorburkar.se/, poängen är då att man varken behöver socker som konserveringsmedel eller frysning som förvaringsmetod - alltså både hälsosamt och miljövänligt! Och perfekt att kunna ta fram som C-vitaminkälla till barnen i vinter sedan då hållbarheten om allt gått rätt till ska vara väldigt lång.

Inga kommentarer: