Vår underbara mjölkproducent Röda Klara (född 2004) med sin 6:e (!) kalv Lill-Klara (född 29/3)
Nedan följer nu ett urval av några av de recept som provades fram i samband med vårens mjölkande!
Först några ord om pastörisering. Med små barn i familjen och som nybörjare på mjölkning utan några egentliga ändamålsenliga och riktigt hygieniska lokaler och system för mjölkning och tillvaratagande så valde vi att pastörisera all mjölk som inte användes i bak och matlagning (och därmed upphettades och pastöriserades automatiskt). Det gjorde vi genom att värma mjölken till minst 72-73 grader och därefter kyla den så fort som möjligt (något som dock inte var helt lätt med större mängder). Däremot kändes det som en fördel hos "bonnamjölken" jämfört med "köpemjölken" att man slapp homogeniseringen, d v s att fettmolekylerna i mjölken slås sönder till mycket små partiklar. I stället hade vi nöjet att efter pastörisering och kylning kunna skumma av grädden av fettet som i stället lägger sig ovanpå mjölken.
...som först vasslat sig efter tillsats av löpe
Skummad och vispad grädde
Smaksatt färskost (utgå från ett recept på färskost, smaksätt sedan med t ex persilja och vitlök. Lång hållbarhet i kyl!)
(grundreceptet från Rutiga kokboken)
5 l pastöriserad, ohomogeniserad mjölk
5 dl grädde (eller det som kan skummas från mjölken)
1 dl ekologiskt vetemjöl
1 msk löpe
4 ägg (från mormors glada hönor)
1 dl ekologiskt socker
1 dl sötmandel
1 bittermandel
Ljumma mjölken fingervarm, rör ut mjölet i lite av mjölken och rör i resten. Tillsätt löpe. Låt ysta i ca 1 tim. Rör sedan om och låt vassla i ca 30 min. Sila och låt rinna av. Vispa ägg och socker för sig och blanda ihop med vispad grädde. Tillsätt finhackad mandel och bittermandel från koncentrat. Rör ner ostmassan. Häll i två väl smorda 1,5-liters formar. Grädda i 175 grader minst 1 tim tills kakan stelnat. Servera lätt ljummen med valfri sylt.
4 kommentarer:
Kul att se vad du har gjort!
Jag förstod dock inte, den smaksatta keson. Gör färskost och smaksätt med keso? Jag hänger inte med... =)
Hoppsan, bra med lite korrekturläsning ibland ;-). Hade lite bråttom, smaksatt färskost skulle det ju naturligtvis stå :-D. Nu är det ändrat!
Hallå ! Vad kul att du bloggat. Spännande att se vad du ordnar med där hemmma. Gillar bilden på kosläppet. :o) Glada kossor är alltid så kul att kika på. Ses snart på CAMP Nordsvensk 2010. Kram vännen !
Hejsan!
Första gången jag är inne här, men absolut inte den sista!!!
Hittade hit via Alternativ.se när jag satt tårögt och drömde om hästar! Såg din blogg och blev intresserad, efter närmare läsning visar det ju sig dessutom att vi inte kan bo allt för långt ifrån varandra!?
Längtar och suktar efter flera likasinnade...
På återhörande!
Mvh Carolina
Skicka en kommentar