tisdag 26 maj 2009

Odlingsbilder

Tänkte det var dags att lägga upp lite färska bilder från trädgården och diverse odlingsprojekt inomhus. Vi har inte kommit så långt i år ännu utan har skyndat långsamt och i stället satsat mycket på att göra i ordning jord och andra markytor då det inte odlats på gården på länge. Man kan ju nästan aldrig vara för sent ute sägs det, däremot är det lätt att vara för ivrig och så och plantera lite för tidigt. Hursomhelst!
Fr. v. i fönstret purjolök, på bordet tomater och chili, bortanför dessa gurka och pumpa, i förgrunden physalis (den största inköpt av Anna på plantbytardagen i Vimle förra söndagen).

Fr. v. physalis (inköpt planta), i fönstret melon, paprika, basilika m.m., på bordet rucola och sötflockel, till höger gul pärontomat (också fynd från plantbytardagen)

Köksentrén - i stora krukan oregano som tyvärr missköttes i vintras men nu verkar få liv på nytt, i trälådan smultron och på trappan uppifrån och ner citronmeliss, lagerblad och lavendel

Potatis i hink i växthuset

Här i sluttningen vid köksingången ska det bli örtland för krydd- och teanvändning, i form av terrasser med gångar emellan (tack Fru Andersson och våra Återläsande grannar i B-bo för hjälp med design!). Det ser inte alltför vackert ut hittills, men blir förhoppningsvis både fint och praktiskt när det väl blir klart!

Fläderbusken

Ett av alla äppleträden

Vårt enda päronträd som vi fick när vi flyttade in 2005, det har dock inte givit någon frukt än. Är det så att man måste ha ett päronträd till för att det ska bli något?

Lite återfyllnad av jord efter diverse grävarbeten

Växthus och drivbänkar (i bakgrunden skymtar rabarber och bärbuskar)

Här ska byggas hönshus och plantbod, förhoppningsvis under sommaren

Grönsaksland! Dock är det bara sockerärterna som kommit upp ordentligt än så länge

Potatisrader

Jordgubbsland i blygsam skala, vi börjar med 10 plantor i år och ser hur det fungerar..

16 kommentarer:

Anonym sa...

Vilket härligt stort grönsaksland !!!

Linda Färnevik sa...

Ser ju lovande ut! Jag sådde också sötflockel men den ville sig inte... =/ Får du för många plantor köper/byter jag gärna till mig en!

Anonym sa...

Så mycket fint ni har på gång i er trädgård. Det ska bli spännande att se hur det växer till sig under sommaren.

Vi har ett päronträd med flera sorter på. Nu först efter femton år har det börjat ge blommor och enstaka frukter.
Har man inte grannar med päronträd så måste man ha flera sorter själv, eller familjeträd som vi har.
Precis så här funkar det med apel också, flera sorter som kan korsbefrukta behövs för att få frukt.

God trädgårdslycka/Mimmi

Linda Färnevik sa...

Läste en gång till. "Plantbod", vad är det för ngt spännande...?

Skumme sa...

malin: Tack, det är ju bara det att det ska rensas också ;-). Än så länge går det hyfsat, dock är det inte helt lätt i raderna då så lite kommit upp. Börjar nästan undra om något är fel då det dröjt så länge, vi sådde ändå i början av denna månad...?

Färnevik: Grodde de inte alls fröerna? Sådde mina nyss, vi får se hur det går!

mimmismat: Återkommer med uppföljningsbilder! Det var alldeles nyss jag av våra grannar fick höra detta med att man inte ska ha ett ensamt träd, fast jag förstod det som att det var tvunget att vara samma sort? Men det är alltså tvärtom?

Skumme sa...

Färnevik: Det återstår att se, en idé som dök upp ganska nyss. Men tanken är att i anslutning till hönshuset även bygga en bod där man dels kan förvara trädgårdsredskap m.m. men även driva upp plantor på våren, i stället för att som nu få finingången belamrad med krukor med ständig risk för jord- och vattenspill.

Anonym sa...

Har inte varit här på ett tag, kul att se att så mycket har hänt! Inspirationsdagen i Jäla förstår jag var en riktig hit! Varför har du inte dina förodlingar i växthuset?
Tjingeling!/Anna

Linda Färnevik sa...

LÅter som en god ide, ngt sådant hade jag också behövt tror jag! =)

Linda Färnevik sa...

Nej det verkar inte ha tagit sig alls. eller kanske, för igår fann jag enliten grön "sak" däri... Jag utgår dock från att det är ett litet ogräs, till dess att jag motbevisats! =)

Skumme sa...

Anna: Det skulle bli för kallt nattetid, och för oekonomiskt med tillförd värme därinne!

Linda Färnevik sa...

Är det samma sak med plommonträd som päronträd föresten? Att man måste ha två?

Skumme sa...

Färnevik: Nu har stevian kommit upp!!!

Linda Färnevik sa...

Vad roligt! Mitt lilla gröna visade sig vara ogräs... =/

Vill du byta en liten stevia mot en liten libbsticka sedan kanske? Eller ngt annat, om du redan har libbsticka...

Skumme sa...

Jag tror inte det är ogräs, men kan ju inte lova helt säkert än. Ja det kunde kanske vara intressant med ett byte, förutsatt att libbstickan är garanterat 100% snigelfri!!! :-)

Linda Färnevik sa...

Den är inte 100% snigelfri, utan 200%. =D Sådde frön i "köpejord" och de står fortfarande inne, OCH vi har inga sniglar ute här heller.

Skumme sa...

Färnevik: Det låter ju bra!