måndag 17 augusti 2009

Potatisupptagning

Vi fick bladmögel på potatisblasten, så det blev lite bråttom att försöka få upp de kära knölarna därunder. Hittade lyckligtvis en bättre begagnad potatisupptagare på annons och for och hämtade den inte alltför långt härifrån. Kunde inte hålla oss från att provköra den samma kväll, och se den fungerade! Dock var det lite svårare att hitta potatisen i mörkret...inte lätt vara månskensbonde. Men i dag var det dags på allvar, och så fort middagen var avklarad begav sig hela familjen (inklusive H., 22 månader på dagen) ut till åkern för att med gemensamma krafter försöka rädda årets potatisskörd. Kanske inte den mest bekväma sysslan för en höggravid men vad gör man? Fick som tur var god hjälp av lilleman som tyckte det var mäkta fascinerande med all potatis, visserligen brukar han hjälpa till att hämta potatis ur landet men nu blev det ju extra många på en gång. Tyvärr kom det regn efter ett litet tag, men nästan all Asterix är nu upptagen och den verkar i alla fall ha klarat sig bra. Återstår att se hur det gått för den andra sorten (Faxe). Visst är det lite tidigt att ta upp vinterpotatisen redan men så får det helt enkelt bli i år, får se hur länge den håller sig. Det lär bli mycket potatis på menyn den närmaste tiden helt klart...


5 kommentarer:

Tuwa sa...

Bladmögel här med tyvärr...
Jag gjorde istället så att jag kapade blasten och eldade upp densamma...
Låter alltså potatisen vara kvar i jorden och tar upp allt eftersom det går åt...
Här var det ju iofs. inte lika stort potatisland... *L*

guba sa...

Bladmögel kommer som ett brev på posten i ett allt fuktigare klimat.

Men det finns ingen anledning att plocka upp knölarna tidigare för det, kapa blasten i ett tidigt skede och för bort den från landet, komposten är en bra plats bara man inte sprider den i potatislandeet senare.
Sedan kan knölarna ligga kvar och må bättre i jorden än i källaren tills det är dags att ta upp den i normal tid.

Skumme sa...

Tuwa och guba: Jo, har förstått att det bästa är att kapa blasten och låta potatisen ligga kvar. Dock inte alltför länge väl, för då finns väl risk för skorvbildning i stället? Då vi tyvärr inte mäktade med att ta bort blasten och den nu är helt nedvissnad sedan veckor tillbaka valde vi därför att chansa på att ta upp potatisen ur jorden och hoppas att den håller sig för lagring så länge som möjligt!

guba sa...

Skorven kommer sig av andra orsaker, bland annat för mycket gödsel innevarande år, potatisjorden skall gödslas på hösten.
Däremot kommer brunrötan om bladmöglig blast ligger kvar.

Själv kapade jag blasten redan för tre veckor sedan då bladmöglet kom, potatisen tar jag upp i slutet av oktober, alltid fin och helt utan skorv räcker den till midsommar året därpå och är lika fin då som när jag tog upp den.

Anna sa...

Jag hade nog gjort som du om den vissnat ner helt! Det är inte lätt att hinna med allt heller när man har småbarn och en stor mage. Jag har ju bara en stor mage (tom...dock) då jag hann ta bort blasten innan den var helt bortruttnad. Har fina potatisar som ligger kvar under halmtäcket tills vidare.