Hittade ett borttappat gammalt favoritrecept på plommonmarmelad med vanilj och mandel som jag tänkte dela med mig av (receptet hämtat ur Lantliv nr 7/2002). Ska nog också testa att göra en omgång med valnöt i stället för mandel!
Plommonmarmelad med vanilj och mandel
(cirka 1 liter marmelad)
1 kg urkärnade och klyftade plommon
1 kg syltsocker
1/2 delad och urskrapad vaniljstång
50 g skållad och hackad mandel
1 kg urkärnade och klyftade plommon
1 kg syltsocker
1/2 delad och urskrapad vaniljstång
50 g skållad och hackad mandel
Lägg plommonklyftorna i en stor kastrull och häll i sockret. Lägg i de urskrapade vaniljfröna samt stången. Rör tills sockret smälter och det börjar koka. Låt småkoka i 2-5 minuter. Skumma av om det behövs. Rör i mandeln. Låt svalna i 15 minuter innan marmeladen hälls upp i rena varma burkar.
1 kommentar:
Låter fantastiskt gott... men jag har tyvärr fortfarande socker och jäst diet... så här blir vare sig marmelad, saft, sylt eller gelé i år...
Jag får ta igen det nästa år... *L*
Skicka en kommentar