tisdag 2 december 2008

Julklappsångest? Tänk på skägglaven

Ibland kan man bara bli så lycklig över att gå en promenad med barnvagnen hemmavid och njuta av inte bara tystnaden utan också all skägglav som finns överallt. För den som inte är så bevandrad inom området så är skägglaven en så kallad indikatorart känslig för luftföroreningar vilket borde innebära att vi har en ganska OK luft härute. Nu är det ju långt ifrån alla förunnat att ha det så, men så har vi också flyttat långt ut på landet för att slippa all stress och alla andra saker som gör det mer stadsnära livet till en ganska dålig miljö. Men även om det kan kännas långt härifrån till världens alla problem så går det väl inte en dag utan att man hemsöks av en allt mer påtaglig klimatångest.

(Bild från Wikipedia)

Ett stort problem är ju tillverkningen och transporterna av alla produkter som väl knappast gör våra liv lyckligare. Så därför blir det heller inte i år några onödiga julklappar till folk i vår närhet som eventuellt får sådana, som vanligt får ni hålla till godo med i bästa fall egentillverkade gårdsprodukter. Ett annat tips om man vill göra en insats för skägglaven eller klimatet är annars att ge bort ett medlemskap i Naturskyddsföreningen eller Fältbiologerna.

I brist på inspiration och ork att julpynta inne i huset fick bloggen bli lite "julpyntad" i stället...hoppas texten inte blev alltför svår att läsa med de nya färgerna.

4 kommentarer:

Linda Färnevik sa...

Inte svårläst, men lite skrikigt i färgerna kanske. =) Men vaddå, är det jul så är det, då får man ha skrikrött ju!

Här finns också gott om skägglav och jag tycker det är underbart! Innan jag flyttade till den här delen av landet så hade jag bara sett skägglav högt uppe i fjällen, så det var verkligen en överraskning och jag tittar alltid lite extra på den.

Hemmagjorda klappar blir det här också, tycker det är minst lika trevligt även om det förstås ger mer arbete för en själv än att gå till en affär. =)

Skumme sa...

Precis, julen är väl en rätt så skrikig högtid på många sätt så då passar det ju bra :-).

Hmm, jag tycker nästan det är mer jobbigt att gå till affären och handla julklappar, HATAR att shoppa!

Linda Färnevik sa...

Jag älskar dessvärre att shoppa. Inte bra när man försöker hålla nere sin konsumtion någorlunda...

Skumme sa...

Du kanske skulle prova ett år med köpstopp, kanske kan det bota shoppingsjukan? ;-)